Artrose, ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders hebben deze aandoening. Het kan ontstaan bij overgewicht, na oude sportletsels, bij afwijkingen in de gewrichten, door erfelijkheid, bij te ruime gewrichtsbanden, door te weinig spierkracht, door de manier waarop je loopt, tilt, of hurkt.
Artrose is chronisch en langzaam progressief. De oefentherapeut helpt bij het krijgen van ziekte inzicht, houdingscorrectie en zelfredzaamheid.
De oefentherapeut behandelt artrose aan de hand van de door de beroepsvereniging ontwikkelde Artrose Richtlijn en een protocol dat gebruikt wordt in ons Artrose Netwerk. Het protocol bestaat uit een inventarisatie van de artrose, testen, informatie en preventieadviezen, het aanleren van coping methodes en het behandelprogramma dat gericht is op spierkracht en functioneel oefenen.
Behandeldoelen en kernpunten van de Richtlijn en het Artrose Protocol zijn:
- correctie en automatiseren van relevante houdingen en bewegingen.
- pijnbestrijding en pijncoping.
- behouden van de beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie rondom de aangedane gewrichten.
- verbeteren van de balans tussen belasting en belastbaarheid en voldoende belast bewegen, waarbij symmetrische bewegingen voorop staan.
- verminderen van bewegingsangst, het bevorderen van het zelfstandig functioneren en de zelfredzaamheid van de patiënt o.a. door het geven van valpreventie.
- het verbeteren van de fysieke conditie m.b.t. het ADL.
- indien nodig het optimaliseren van het adempatroon.
- verminderen of voorkomen van negatieve gevolgen van artrose voor deelname aan het maatschappelijk leven.
Een motorische gedragsverandering aanleren vraagt geruime tijd. Het is een totaalbehandeling. De essentie is dat de patiënt zijn of haar eigen grenzen herkent en de juiste houdings- en bewegings- gewoonten leert en traint. Een taak voor ons is het bevorderen van de motivatie om in beweging te blijven.
Heeft u last van artrose klachten en wilt u actief hier wat aan doen, neem dan contact op met een van de oefentherapeuten van OefenTherapie Parkstad